Radyoloji
06 Temmuz 2023


RÖNTGEN

röntgen foto 1.jpg röntgen foto 2.jpg

Tıpta kullanılan en önemli tanı yöntemlerindendir biri olan röntgen, dokularda gözle görülmeyen sorunların teşhisi için kullanılır. Dokulardan geçerek dokunun sertliğine ya da yumuşaklığına göre bazı gölgeler oluşur. Bundan faydalanılarak gözle görülmeyen dokuların durumunu göstererek teşhis konmasını sağlar.  Çekilen film sırasında çıkan siyah beyaz gölgeler bu işi iyi bilen doktorlar tarafından okuması yapılarak hastalığın teşhisi yapılır.

Düz akan X ışınları yönlendirilerek dokuların içinden geçmesi sağlanır. Dokuların kalınlığına ve cinsine göre değişmektedir.  Kayda alınması sağlanan filmler daha sonra da gösterilebilmektedir.

Vücudumuzdaki yapıların özellikle kemiklerin görüntülenmesi için kullanılan yöntemdir. İşlem acısız ve kısa süren bir yöntemdir. Fakat yapılan her çekimde çekim yaptıran kişi radyasyona maruz kalır. Bu nedenle gerek olmadıkça röntgen çekimi yaptırmak alınan radyasyondan dolayı insan sağlığına zarar verebilir.

Vücudumuzdan geçen röntgen ışınları geçtikleri bölgenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterirler. Kemik gibi yoğunluğu fazla olan bölgeler röntgen filmlerinde beyaz olarak görünür. Ciğerler ve hava siyah, yağ ve kas dokuları ise gri tonlarında görülür.

TOMOGRAFİ

tomografi foto.jpg

Bilgisayarlı tomografi; x-ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Bu yöntemle klasik röntgenogramlardaki üst üste düşme (superpozisyon) ortadan kaldırılmıştır. Görüntüleri röntgenden çok daha ayrıntılıdır. BT, x-ışınının bilgisayar teknolojisi ile birleşmesinin ürünüdür. Bir BT kesiti oluşturabilmek için, kesit düzlemindeki her noktanın x-ışınını zayıflatma değerini bilmek gerekir. Bu değerler, kesit düzleminin çepeçevre her yönünden x-ışını geçirilerek yapılan çok sayıdaki ölçümün güçlü bilgisayarlarla işlenmesi ile bulunur. Bulunan bu sayısal değerler, karşılığı olan gri tonlarla boyanarak kesit görüntüleri elde edilir. BT görüntüleri röntgenden daha ayrıntılıdır.

MANYETİK REZONANS (MR)

mr_cihazi.jpg

Emar (MR) ya da MRG, yeni görüntüleme teknolojileri arasında bulunan, en etkileyici manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden biridir. Emar, ağrısız ve alerjiye neden olabilecek herhangi bir ilaç alımı zorunluluğu olmayan, aynı zamanda x ışını gibi zararı olabilecek araçları kullanmayan bir tanı yöntemidir. MR çekilecek kişi güçlü bir elektromanyet içeren silindirin içine yatar ve vücuttaki hidrojen atomlarının enerji yaymasına neden olan radyo dalgaları gönderilerek işlem yapılır. Binlerce atoma ait olan bilgi (bunlar mıknatıs etkisi ile hareket eder) bir bilgisayara iletilir ve gözlemlenen bölgenin oldukça kaliteli bir görüntüsü elde edilir. Radyolog olan doktorlar bu görüntüleri değerlendirip hastalık hakkında bilgi toplarlar.

ULTRASONOGRAFİ

ultrason.jpg

Ultrason, insan kulağının işitemiyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntüleyen bir tanı yöntemidir. Ultrasonda radyasyon kullanılmaz. Bu nedenle gebelerde ve bebeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Cihazdan gönderilen ses dalgaları, hasta vücudundan yansıdıktan sonra gene aynı cihaz tarafından algılanır. Yansıma farklılıkları organdan organa değişir. Bu nedenle farklı yansımaların olduğu yapılar, farklı görüntüler verirler. Normal yapılar içindeki bir tümör ya da kist, ses demetlerini farklı yansıttığı için farklı yapıda gözlenir ve tanı konulur. Görüntü oluşturulması sırasında "prob" hasta vücudunda gezdirilirken, altında kalan bölümün kesit görüntüleri, hareketli organlar gibi ekranda kayar. Bu esnada radyolog tanı koyar.

ESWL ( TAŞ KIRMA ÜNİTESİ)

HABER ESWL.jpg

Cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kişiyi tedavi etmektir. İşlem sırasında taş online olarak izlenerek hareketleri sürekli kontrolde tutulur. ESWL ünitemizde değişik sertlikteki üriner sistem taşlarını kırmak mümkündür. Taş kırma; taşları kum haline getirerek hastanın farkında olmadan taşı dökmesini sağlar.